Medovina vyrobena studenou cestou z jarního květového medu s krásnou zlatavou barvou a velmi jemnou vyváženou chutí.

Cena 250Kč/ks
Složení: | voda, med |
---|---|
Alkohol: | 14,00% |
Typ medu: | nektarový |
Druh medu: | jarní |
Sladkost: | polosladká |
Způsob výroby: | za studena |
Objem: | 0,5 l |
Cena/l: | 500,00 Kč |
Hmotnost: | 1 kg |
Originální název: | Hrádecká medovina |
Výrobce: | Vítězslav a Markéta Krejčovi |
Země původu: | Česko |
Hrádecká medovina je tradiční medovina kvašená pouze z medu a vody bez přídavku dalších ingrediencí
Medovina: Medovina je alkoholický nápoj kvašený z medu a vody s možností přídavku dalších ingrediencí jako jsou koření nebo byliny anebo v kombinaci s ovocnou šťávou. Medovina je nejstarší alkohol vyráběný člověkem a počátky výroby kvašených nápojů s medem sahají až desítky tisíc let zpět.
Přírodní medovina: Medovina se vyrábí kvašením pouze z čistého medového roztoku a následným zráním. Typický poměr medu vůči vodě je 1:2. Do medoviny označované jako „přírodní“ se nepřidávají další přísady (jako koření, byliny nebo ovoce). Aroma a chuť medoviny odráží charakteristiku použitého medu. Tato kategorie medovin je nejžádanější a sommeliéry nejvíce ceněná.
Světlý med květový neboli nektarový je původem z nektaru rozličných květin. Včely pak v úle nektar přetvářejí na med. Obsahuje lehce stravitelné cukry.
Medoviny jsou z jarního tedy květového medu.
Tato medovina byla vyrobena za studena. To znamená, že při její výrobě nedošlo k ohřátí medu nad teplotu 40-45°C, což je běžná teplota v přírodě, vůči které je med odolný. Při vyšších teplotách může dojít k poškození a znehodnocení některých drahocenných složek medu. Medoviny vyráběné studenou cestou jsou tou nejlepší volbou.